De werkwijze van de Regionale Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg
Alle activiteiten binnen de Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg dienen één ultiem doel: het aantal suïcides en suïcidepogingen in Noord- en Midden-Limburg terugdringen. Want elke suicide is er een te veel!
Bekijk hieronder de actuele versie van de samenwerkings- en werkafspraken van de Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg:
3 veranderdoelstellingen
De Alliantie sluit zich aan bij de 3 veranderdoelstellingen uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025.
Deze 3 veranderdoelstellingen zijn:
Veranderdoel 1: Durven en leren praten over suïcide (universele preventie)
Universele preventie richt zich op de gehele maatschappij. Om suïcides te voorkomen, is het van groot belang dat we als maatschappij leren en durven praten over suïcidale gedachten. Dat is niet makkelijk, er heerst nog altijd een groot taboe en schaamte op het praten over zelfdoding.
De ambitie:
Alle alliantiepartners zetten zich actief in om een verandering teweeg te brengen in de maatschappij en bij hun personeel/vrijwilligers, zodat men het gesprek samen leert en durft te voeren en het isolement van mensen met suïcidale gedachten wordt doorbroken.
Veranderdoel 2: Bij risicogroepen doorvragen en hen helpen hulp te zoeken (selectieve preventie)
Selectieve preventie richt zich op groepen in de bevolking met een verhoogd risico. Uit recente cijfers van113 Zelfmoordpreventie blijkt dat de volgende groepen bijvoorbeeld een verhoogd risico lopen: mannen van middelbare leeftijd, jongeren met psychische problemen, LHBTIQ+-personen of mensen die op dat gebied zoekende zijn, mensen met financiële problemen, mensen die een eerdere suïcidepoging hebben gedaan, agrarisch ondernemers en nabestaanden van mensen die zijn overleden door suïcide.
De ambitie:
Alle alliantiepartners zetten zich actief in om het risico op suïcidaal gedrag bij mensen uit de geschetste risicogroepen te verkleinen en dit bespreekbaar te maken. Er wordt ingezet op het vergroten van de weerbaarheid van mensen uit deze risicogroep zodat de kans op het ontstaan van suïcidaal gedrag kleiner wordt. De maatregelen binnen dit veranderdoel kunnen deels toegesneden zijn op de doelgroepen zelf, maar ook deels gericht zijn op naasten of professionals/vrijwilligers die vaak met deze doelgroepen in aanraking komen.
Veranderdoel 3: Veiligheid en goede zorg bieden aan mensen met suïcidaliteit (geïndiceerde preventie)
Geïndiceerde preventie richt zich op mensen die daadwerkelijk worstelen met suïcidaliteit. We willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze mensen veilig blijven en snel toegang krijgen tot adequate zorg. Daarvoor is nodig dat professionals, vrijwilligers, naasten en ervaringsdeskundigen weten wat ze kunnen doen als iemand worstelt met suïcidaliteit en hoe ze met elkaar kunnen samenwerken, want niemand kan suïcide in zijn eentje voorkomen.
De ambitie:
Alle alliantiepartners committeren zich aan de gemaakte werkafspraken ‘Wat te doen bij suïcidale gedachten/suïcidepoging’.
Er is op dit moment een verschil tussen de regio’s Noord-Limburg en Midden-Limburg in de Alliantie.
De regio Midden-Limburg heeft sinds oktober 2021 een Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Er is al een groot netwerk en een overlegstructuur opgebouwd in Midden-Limburg m.b.t. suicidepreventie. Het ‘Lerend Netwerk Zelfmoordpreventie’ van de Alliantie zal in Midden-Limburg gaan opereren onder de naam ‘Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg’. Op de website www.zelfmoordpreventie-ml.nl vind je meer informatie over het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg.
De regio Noord-Limburg heeft (nog) niet zo’n uitvoerende structuur/actienetwerk op het gebied van suïcidepreventie.
Het jaar 2024 zal gebruikt worden om te onderzoeken hoe tot een structuur te komen om suicidepreventie in Noord-Limburg structureel neer te zetten.